Ползваемост на уеб сайт

Ползваемостта (usability) е характеристика, която оценява колко лесни за използване са потребителските интерфейси на уеб сайта. Думата “ползваемост” се използва също и за да обозначи методите за усъвършенстване на лекотата-за-употреба на самия сайт. Оценява се дали дизайнът е фукционален. Не е достатъчно той да „върши“ много неща. Той трябва да дава на потребителите това, от което имат нужда. Да намират бързо това, което им трябва на сайта.

В Интернет ползваемостта е необходимо условие за оцеляване. Ако сайтът е труден за използване, то потребителите  си тръгват. Ако началната страница (или Landing страницата) не показва какво предлага организацията, какво могат да правят потребителите на сайта, то хората си тръгват. Ако сайтът е прекалено сложен и неясен и потребителите се изгубят е него, то те си тръгват. Ако сайтът не отговаря на основни въпроси на потребителите, то те ще си тръгнат. Забелязахте ли повторенията?

Няма такова нещо като потребител, който чете упътвания по използване на сайт или прекарва много време в опити да разбере как действа сайтът. Има много други сайтове наоколо; първата защитна реакция на потребителите, които се сблъскват с трудност, е да си тръгнат. Законът на всеки бизнес в Интернет гласи, че ако потребителите не могат да намерят продукта/услугата, те не могат и да го купят.

Ето тук се намесва нашия екип. Ние ще анализираме вашия уеб сайт. Ние набелязваме проблемите. Ние даваме препоръки за решаването им – за промени в съдържанието, архитектурата, функционалността, навигацията му. Така вашите потребители лесно, бързо и удобно ще намират всичко във вашия сайт.

Имате още някакъв въпрос за Ползваемостта (Usability) на уеб сайт? Свържете се с нас като кликнете тук и ние ще сме повече от щастливи да Ви помогнем.

Разберете как ползват потребителите вашия уебсайт!